Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)

tutorialЗдравейте отново! В този урок ще се опитам да Ви представя начина за превръщане на една снимка в скица. Това е известно още като „The sketch effect“. Самият урок не е труден за изпълнение, но същевременно създава условия за прилагането му в по-сложни проекти. Аз лично съм го използвал при модификацията ми „The Sketch„. И така – време е да изберете снимката, над която ще работите и да я отворите с Photoshop. За целта на този урок аз съм използвал (отново) тази снимка, която е благодарение на photoshopdaily.co.uk. Припомням, че на този адрес (клик) има stock изображения, които можете да използвате свободно, за да упражнявате уменията си с Photoshop. След като избраната от Вас снимка е заредена в програмата, преминете към следните стъпки:

 1. Чрез Ctrl+J копирайте на нов слой (layer) изображението. След тази стъпка слоевете Ви трябва да изглеждат по подобен начин: Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)
 2. Сега кликнете на Layer 1 (както виждате на изображението по-горе този слой се маркира в синьо след кликане на него) и изберете клавишната комбинация Ctrl+Shift+U (или отидете на Image > Adjustments > Desaturate). След тази интервенция изображението трябва да придобие следния вид:
 3. Сега копирайте Layer 1 (отново с Ctrl+J) и кликнете на новия слой (който трябва да се казва Layer 1 Copy). Слоевете Ви трябва да изглеждат по подобен начин:
  Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)
 4. Отидете на Image > Adjustments > Invert (или използвайте клавишната комбинация Ctrl+I). След като изпълните тази стъпка изображението, над което работите, трябва да изглежда по подобен начин:
 5. Сега от настройките на слоевете (намират се над самите слоеве) променете blend mode на Layer 1 Copy на Color Dodge. В този момент трябва да получите нещо подобно на това:Не се учудвайте, че сте получили изцяло бяло пространство (или такова с малки черни точици на някои места), защото точно това е целта на тази стъпка.
 6. Сега отидете на Filter > Blur > Gaussian Blur и задайте следните стойности:

  Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)

  Примерни стойности за този филтър. В зависимост от изображението, с което работите те могат да са по-големи или по-малки. Преценете сами, при кое положение сте доволни от това, което виждате на екрана.

 7. След прилагане на гореспоменатия филтър трябва да получите нещо подобно на това:
 8. Сега трябва да копирате постигнатото от работата над всички слоеве до момента в нов слой. За тази цел имате две възможности. Едната е да изберете Ctrl+A и след това да отидете на Edit > Copy Merged. Сега изберете Layer > New > Layer и в появилия се нов слой изберете Ctrl+V. Другият начин (който аз съм използвал в този урок) е задържайки Alt да отидете на Layer > Merge Visible. Това трябва да създаде нов слой, който ще се казва Layer 2. Кликнете на него и задайте настройките, които виждате по-долу:Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)
 9. Трябва да получите нещо подобно на това:
 10. С това на практика бихте могли да спрете работата по този урок. Когато създавах модификацията си „The Sketch„, аз приключих дотук. Разбира се, ако желаете да получите цветна скица, то тогава имате още малко работа. За тази цел копирайте най-първия слой (Background) с Ctrl+J и преместете това копие над слоя Layer 2 (или както се казва при Вас последният създаден слой). Задайте настройките, които виждате по-долу:Урок: Превръщане на снимка в скица (sketch effect)
 11. Трябва да получите нещо подобно на това:

  С това работата Ви по превръщане на дадена снимка в скица (цветна или черно-бяла) приключи. Само за съпоставка – оригиналното избражение преди и след трансформацията:
 12. Надявам се този урок да Ви е бил от полза! Ако желаете, бихте могли да го споделите в социалната мрежа(и), която ползвате. Благодаря за вниманието и до нови срещи!

Angeloff

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.