Урок: Създаване на светещи лъчи около обект

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Урок: Създаване на светещи лъчи около обект

Здравейте отново, приятели! Този урок има за цел да демонстрира основните стъпки за създаване на светещи лъчи около обект. Това, което ще научите от него е как да постигнете базовото състояние на този ефект. В последствие можете да го развиете по Ваш избор, в зависимост от конкретния проект, над който работите. Този ефект е използван и в моите модификации. Пример за успешното му приложение е Bayern barbarian. Обърнете внимание на лявата ръка на модела. След като видяхте в общи линии какво ще се постигне с този урок, то тогава мисля, че е време да започнем работата над създаване на светещи лъчи около обект:

 1.  Отидете на този адрес:клик и изтеглете малката (и безплатна) версия на изображението (Image courtesy of Teerapun / FreeDigitalPhotos.net). Поставянето на този текст е единственото условие, за свободно ползване на това stock изображение.
 2. Както виждате фонът отзад е бял. Това може да е леко затруднение за създаването на качествени светещи лъчи около нашия обект (в случая ръката, която виждате). Поради тази причина, аз предпочетох да го изрежа и да сменя фона отзад с черен. Постигнатото можете да видите на изображението по-долу. С тази стъпка сме готови да започнем същинската работа по ефекта.

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Изображението в готов вид за успешно създаване на ефекта

 3. Създайте нов слой. Кръстете го както желаете и изберете Pen tool (P). Използвайте този инструмент, за да нарисувате спирала около ръката. Задържайте и изтегляйте всяка поставена точка с Pen tool-а, за постигане на тази цел. Би трябвало да получите нещо подобно на това:
  Създаване на светещи лъчи около обект

  Спиралите около ръката.

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Вашите слоеве трябва да изглеждат по подобен начин

 4. Сега натиснете „B“, за да изберете Brush tool. След това настройте четката да е мека, а диаметъра ѝ да е около 4-5 пиксела, а Opacity и Flow да са на 100%. Натиснете F5 и в появилото се меню поставете отметка на Shape Dynamics. За цвят изберете бяло.
 5. Изберете отново Pen tool (P) и кликнете на начертаните спирали с дясно копче. Дайте на Stroke Path. В появилото се меню изберете Brush tool и сложете отметка на Simulate Pressure. Кликнете на OK. Полученият резултат трябва да е нещо подобно на този:

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Оцветената вече спирала с бял цвят.

 6. Сега трябва да скрием част от тази спирала, за да изглежда все едно е извита около ръката. За целта можете да използвате различни методи. Аз лично създадох маска на слоя и с мека четка с чер цвят заличих някои части по мой избор. Ако решите да процедирате по този начин, то тогава Вашите слоеве трябва да изглеждат по подобен начин:Създаване на светещи лъчи около обектА крайният резултат, след тази стъпка би трябвало да е подобен на този, който съм получил аз:

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Оцветената в бяло спирала и скритите от нея части.

 7. Сега ще работим над последния слой (този със спиралата). Дайте дясно копче на него и изберете Blending Options. Въведете настройките по показания на следващите две изображения начин:
  Създаване на светещи лъчи около обект

  Настройки на слоя част 1. Цветът е: #00ccff, като можете да използвате и друг по Ваш избор.

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Втората част от настройките на този слой. Изберете отново същия цвят, както преди.

 8. Копирайте слоя с Ctrl+J и дайте дясно копче на копието. Изберете Clear Layer Style. Сега трябва да „размажете“ спиралата, посредством Blur. Начините за това са различни и могат да са изцяло по Ваш избор. Аз лично дадох Filter -> Blur -> Gaussian Blur с настройка 6 пиксела. Трябва да получите нещо, подобно на това:
  Създаване на светещи лъчи около обект

  Полученото до този момент.

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Слоевете Ви трябва да изглеждат по подобен начин след тази стъпка.

 9. На копирания слой отново даваме Blending Options. За постигане на качествена основа на ефекта светещи лъчи около обект, аз съм въвел следните настройки:

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Изберете отново същия цвят, както при настройките на предния слой.

 10. С това нашата работа приключва. Трябва да получите нещо подобно на това:

  Създаване на светещи лъчи около обект

  Крайният резултат от следването на всички стъпки в този урок.

 11. Както сами виждате това е доста красив ефект. Всичко описано дотук е просто пример, как да се създаде основата му. От тук насетне можете да добавите светещи точки или втора по-светла линия. Можете да си поиграете с различни настройки на основното изображение за постигане на отражение на светещите лъчи върху самата ръка, както и много други допълнителни модификации. В общи линии изборът от тук насетне е изцяло Ваш! 🙂
 12. Ако сте харесали този урок за създаване на светещи лъчи, около обект, то тогава го споделете в социалната мрежа(и), която ползвате. Така ни помагате! Благодарим Ви и до нови срещи!

By Angeloff

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.