Урок: Smoke dispersion effect

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: 1

Photoshop уроциЗдравейте приятели!

Smoke ефектите са наистина красиви! Отделно те са и много разнообразни. Един от тях е smoke dispersion effect. Както можете да се досетите от името, той е много подобен на Splatter effect-a. В този урок ще покажа базовите стъпки за неговото постигане. За целта аз съм използвал изображение от този сет: Monique set, който е благодарение на CathleenTarawhiti.

Също така ще се нуждате и от тези четки: Smoke Brushes – Six by PerpetualStudios

По-конкретно аз съм използвал ето тази снимка:

Monique set by Cathleen Tarawhiti This image is part of Monique set by Cathleen Tarawhiti. Link for the set: http://cathleentarawhiti.deviantart.com/art/Monique-set-444782396

Нека да започнем с урока:

1. Маркирайте фигурата на жената с помощта на Quick Selection Tool. След това кликнете на Refine Edge, за да подобрите селекцията и с помощта на Ctrl+J я поставете в нов слой.

 

2. Кликнете с мишката на него и отново натиснете Ctrl+J, за да го дублирате. Сега изберете новия слой и го преместете под предишния.

3. За целта на този урок се нуждаете от солиден цвят за фон. Кликнете над оригиналния слой (или дублираният му такъв, ако сте подходили като мен) и с Ctrl+Shift+N създайте нов слой. Запълнете го със солиден цвят по ваш избор. За целта на този урок аз съм използвал този цвят: #bbbbbb

4. Сега създайте маски за двата слоя с фигурата на жената (Layer -> Layer Mask -> Reveal All). След което изберете горния слой и с Move Tool го преместете леко наляво.


5. Сега кликнете на долния слой и изберете Filter -> Liquify. Задайте четка с размери 500 px и започнете да разтягате фигурата на жената надясно, като се стремите да захващате тези части от тялото ѝ, които сте оставили да се подават зад горния слой при преместването му наляво. Когато счетете, че сте готови, натиснете OK.


6. Сега кликнете на маската на този втори слой и запълнете всичко с черен цвят (Избирате черния цвят от палитрата с цветовете и натискате Alt+Backspace). Кликнете на маската на горния слой. Изберете една от четките под формата на пушек, които изтеглихте и инсталирахте предварително. Настройте Opacity на четката да е 74% и започнете да изтривате постепенно десния край на фигурата на жената. Избирайте различни четки и сменяйте посоката на рисуване с тях.


Трябва да получите нещо подобно на това:


7. Сега кликнете на маската на втория слой (тази, която запълнихте изцяло с черно). Изберете бял цвят и четка под формата на пушек и започнете да възстановявате части от дясната половина на жената, но така, че все едно тя се разпръсква като дим (тоест именно така постигате smoke dispersion effect). Отново избирайте различни четки, променяйте и Opacity-то им (може да е по-високо от 74% или по-ниско).

В крайна сметка трябва да получите нещо подобно на това:


А ето и само ефекта:


Това е!

Надявам се този урок за постигане на Smoke dispersion effect да ви бъде от полза!

Angeloff

« || »

Обратна връзка

  Коментари: 1

  1. Николай «MAVROFFciel» Мавров


    Браво колега! 😉