Fast HDR Effect in Photoshop (Бърз HDR ефект с Фотошоп)

От Mavroff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Fast HDR Effect in Photoshop (Бърз HDR ефект с Фотошоп)

Photoshop уроциЗдравейте приятели! Днес ще Ви покажа как бързо и лесно да постигнете така известния HDR ефект с Photoshop. Този ефект е идеален за по нататъшно използване за Photoshop манипулации. А какво е HDR ли?! Ето ви малко теория иззета от Wikipedia:

HDRI (High Dynamic Range Imaging) или на български Изображения с Висок Динамичен Обхват (ИВДО, ВДО ) е термин от областта на фотографията и компютърната графика, който описва ефекта от и включва съвкупност от техники, позволяващи по-голям динамичен обхват, отколкото една единствена експозиция. Основната цел на ИВДО е да се преодолеят ограничения динамичен обхват на филмовите експозиции или сензорите на съвременните камери и с това да се репродуцира по-точно нивата на яркост на сниманата сцена и често представлява комбиниране и манипулиране на клин по експозиции на една и съща статична сцена. Второстепенната цел и практически отделен процес е компресирането на контраст или транслиране на тоналности за да може изображение с ВДО да се събере в цветовото пространство на печата, проектора, монитора или въобще медията за крайна репродукция или като универсален носите един от стандартните файлови формати за съхранение и пренос на изображения.  Но стига толкова ла-ла-ла… Нека да започнем с постигането на бърз HDR ефект с Фотошоп!

Ефектът който искаме да постигнем е ето този:

hdr1

Стъпка 1

Първо дублирайте оригиналното изображение (Ctrl+J)

1-hdr

След това отидете на Филтър -> Други -> Цветен контраст  (Filter>Other>High Pass) и задавате Radius между 3.8 и 4.2

1_1-hdr

1_2-hdr

Стъпка 2

Сега , променете режима на смесване на Ярка светлина ( Vivid Light )

2-hdr

След което „Изравняваме“ изображението чрез Flatten Image (Ctrl+E) и двата леъра ще се слеят.

2_2-hdr

Отново създаваме дубликат на изображението и повтаряме същата стъпка с на Филтър -> Други -> Цветен контраст  (Filter>Other>High Pass) , но този път задавате на Radius стойности между 6.8 и 7.2.

 

2_3-hdr

След това променете режима на смесване на слоя за дубликат на Color ( Цвят )

2_4-hdr

Задайте Opacity на 39-43% и изравняваме“ изображението чрез Flatten Image (Ctrl+E)

2_5-hdr

Стъпка 3

Дублирайте леъра  (Ctrl+J) , а след това отидете на Филтър -> Размазване -> Gaussian Blur (Filter> Blur> Gaussian Blur), настройте радиуса на размазването на около 9.4-9.6 пиксела.

3-hdr

3_1-hdr

Следваща стъпка е да добавите малко шум, отидете Filter> Noise> Add Noise , задаванме на стойности от около 3.5%.

3_2-hdr

3_3-hdr

Стъпка 4

Добавете маска на слоя, отидете на Layer> Layer Mask> Hide All

С помощта на мека четка (B) оцветете в „Маската“ , за преден план с бял цвят, а за заден план съответно в черен. Задайте Opacity на „Маската“ на 30% . След което „Изравняваме“ изображението чрез Flatten Image (Ctrl+E) за да се слеят леърите.

4-hdr

Стъпка 5

Отидете на  Filter> Sharpen> Unsharp Mask Нанесете стойностите, както са на снимката по-долу. Разбира се, можете да използвате различна стойност за Radius, всичко ще зависи от това колко подробно  изображение искате.

5-hdr

5_1-hdr

Стъпка 6

На следващо място, ние ще приложим „Крива“ корекция (Curves), за да добавите детайли и акценти във вашата снимка. Отидете на Снимка – Регулиране – Curves (Image> Adjustments> Curves). Можете да си поиграете със стойностите от кривата докато изберете желаната крива, която най-добре съответства на вашия образ. Просто експериментирайте и се забавлявайте.

6-hdr

6_1-hdr

И крайният резултат е налице:

7-hdrhdr

Благодаря за вниманието, надявам се да съм Ви бил полезен!

Тук може да видите урока във видео формат

До скоро!
By Mavroff

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.