Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

Здравейте отново! В този урок ще демонстрирам един изключително лесен за постигане ефект, а именно реалистични включени фарове на кола. Това е полезно, когато желаете да модифицирате конкретна снимка на автомобил, чиито светлини не са пуснати. Също така в някои случаи е възможно Вашият фотоапарат да не може да заснеме достатъчно добре включените фарове на даден автомобил. Без значение от причините този ефект е полезен, а постигането му е наистина бързо и лесно. Но нека да не губим повече време, а да се захващаме за работа:

 

 1. Изберете снимка на някакво превозно средство, например кола и я отворете с Photoshop. Аз лично съм използвал това изображение, като то е stock image (Image courtesy of M – Pics / FreeDigitalPhotos.net). Разбира се, аз съм работил с безплатната малка версия на тази снимка.
 2. Сега създайте нов слой. Изберете Elliptical Marquee Tool (M). Това е елипсовидната селекция и е втора след правоъгълника. С нея очертайте кръг около единия фар на избрания от Вас автомобил. За да стане идеален този кръг задръжте Shift. Трябва да се появи нещо подобно на изображението по-долу:
  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Очертаният кръг трябва да е много по-голям от размера на самия фар.

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Вашите слоеве трябва да изглеждат по този начин.

 3. Сега трябва да запълните този кръг с чер цвят. За целта проверявате дали цветовете на Photoshop са настроени по този начин:Урок: Постигане на ефект за включени фарове на колаи натискате Alt+Backspace. Така на практика запълвате кръгът с горния цвят, който в случая е черно. Трябва да получите нещо подобно на това:Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола
 4. Сега не освобождавайте селекцията с Ctrl+D, защото тя трябва да е активна. Отидете на Filter -> Render -> Lens Flare. Задайте настройките, които виждате на изображението след тази стъпка.

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Настройки за Lens Flare

 5. След изпълнението на предната стъпка трябва да получите нещо подобно на това:Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола
 6. Задайте настройка на слоя Screen. Сега натиснете Ctrl+T (селекцията все още трябва да е активна). Удължете или разширете кръгът така, че центърът на създадения от Вас Flare да бъде изцяло върху цялата площ на фара. Натиснете Enter, когато считате, че сте приключили. Трябва да получите нещо подобно на изображението по-долу. Обърнете внимание на зоната, която е посочена от червените стрелки. Както сами разбирате тя не бива да е там. С нея ще се заемем в следващата стъпка.

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Червените стрелки посочват периферията на създадения Flare, която трябва да бъде премахната.

 7. Сега направете маска на този слой. Това става като натиснете очертаният с червен цвят бутон на следната снимка:Урок: Постигане на ефект за включени фарове на колаКликнете на получената маска (тя е под формата на бял правоъгълник до самия слой) и изберете мека четка (първата възможна от стандартно включените в програмата е идеална за тази цел). Настройте Opacity на самата четка да е около 30-33% (от настройките в туулбара в горния край на Вашия екран) и изберете чер цвят. С размер по Ваш избор (аз лично съм използвал 175 пиксела) очертайте около самата кола, без да засягате светлината отпред и малко под предницата ѝ. Ако сбъркате винаги можете да изберете бял цвят и да минете отново над съответната зона, за да я върнете в начален вид. Самата Ви маска трябва да изглежда по подобен начин:

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Бялата част е тази, над която не сте минали с четката.

 8. С това единият фар е готов. Полученото може да бъде видяно на изображението по-долу. С това работата Ви приключи наполовина. Все още колата има един фар, който не „свети“. Можете да копирате този слой и с Move Tool (V) да го преместите над него. Също така можете да повторите стъпките по-горе, за да създадете уникална за него светлина.

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Резултатът от работата Ви дотук трябва да изглежда по подобен начин.

 9. Ако сте се справили успешно, то Вашата кола вече трябва да е придобила следния вид:

  Урок: Постигане на ефект за включени фарове на кола

  Колата е вече със „запалени“ фарове.

 10. С това работата по този урок приключва. Ако сте останали доволни от стъпките за постигане на ефект за включени фарове на кола, то моля Ви споделете урока в социалната мрежа(и), която ползвате. Така ни помагате! Благодарим Ви и до нови срещи!

By Angeloff

 

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.