Урок: Създаване на реалистична сълза

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Урок: Създаване на реалистична сълза

Здравейте приятели! В този урок съм описал някои основни стъпки, с помощта на които можете сравнително бързо да създадете реалистична сълза. Така ще знаете как да процедирате с всяка снимка, която желаете да обработите занапред. Реално погледнато този урок не е сложен – всичко се състои в няколко слоя с различни настройки на Blending Options. Крайният резултат може да бъде променян така, че да напаснете сълзата на конкретното изображение, с което работите. А сега да започнем със самия урок:

 

 1. Изображението, което аз съм използвал е благодарение на photoshopdaily.co.uk. На този линк (клик) са качени безплатни stock изображения, които са с висока резолюция и по-важното – можете свободно да използвате, за да упражнявате Вашите Photoshop умения. Конкретното изображение, въз основа на което е създаден този урок е това: клик.

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Изображението в началния му вид.

 2. Сега увеличете или изрежете снимката така, че да остане видимо само лицето на модела. След което създайте нов слой и изберете Pen Tool (P). Сега очертайте сълзата и пътечката, която тя оставя от окото на модела до бузата ѝ. След като направите пълно очертаване, така че да началното квадратче и крайното да се слеят (чрез клик отново на началното, когато стигнете до него) изберете за основен цвят на Photoshop черно и с дясно копче на очертаната сълза дайте Fill Path и обърнете внимание на появилия се диалогов прозорец – в него Use трябва да е Foreground Color. Крайният резултат от всичко досега трябва да е нещо подобно на това:

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Очертаната сълза, която е запълнена с чер цвят.

 3. Сега задайте за този нов слой настройка Screen. След това с Pen Tool дайте дясно копче на очертаната сълза и изберете Delete Path. Това просто премахва очертанията. Сега изберете Blending Options на този слой и настройте отделните елементи по начините, показани на изображенията по-долу. Обърнете внимание на поясненията под всяко от тях.
  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Цветът тук е с машинен код: #a88379

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Цветът тук е с машинен код: #a15340

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Тук просто изберете черно за цвят.

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Тук цветовете са съответно бяло и черно.

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Въведете избраните настройки и обърнете внимание на оградената с червено част. Настройките за нея са показани в следващото изображение.

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Първият цвят отдолу е с машинен код: #2e1000 Вторият цвят отдолу е стандартно черно, като неговата позиция е обозначена в полето Location и както виждате тя е 24%. Цветовете горе от ляво на дясно са: черно и бяло. Позицията за белия цвят е 25%.

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Слоевете Ви трябва да изглеждат по подобен начин

 4. След всички стъпки дотук нашата сълза вече придобива някакъв вид. Полученото трябва да е подобно на това:Урок: Създаване на реалистична сълза
 5. Сега създайте нов слой над този. Изберете Pencil Tool (B) (намира се под четката). За настройки на този инструмент изберете 1 пиксел и след това с Ctrl+клик на слоя със сълзата направете селекция. Разбира се все още трябва да се намирате на новия слой, който създадохте. Сега с активната селекция можете да направите произволен брой бели точки. Трябва да се получи нещо подобно на това:

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  В последствие може да се наложи да добавите още бели точици, след като се извършат дейностите в следващата стъпка.

 6. С все още активната селекция изберете Blur Tool и задайте Strength да е 100% или близо до 100%. Сега “размажете” тези бели точици докато не видите, че сълзата придобива някакъв блясък. Ако считате, че те не са били достатъчно изберете отново Pencil Tool и добавете още от тях, след което отново “размажете” с помощта на Blur Tool. Накрая сложете настройка на този слой Soft Light и с Ctrl+D освободете селекцията. Трябва да получите нещо подобно на това:

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Сълзата вече е придобила сравнително реалистичен вид.

 7. Сега създайте нов слой. Изберете отново Pen Tool (P) и по посочения в стъпка 2 начин очертайте в долната част на сълзата нещо, което да прилича на топче. Това всъщност е капката, която е оставила създадената от Вас досега пътечка. След като я очертаете отново я запълнете с черно. Сега премахнете очертанията с Delete Path (дясно копче, когато сте избрали Pen Tool). След това с дясно копче над слоя на вече създадената част от сълзата изберете Copy Layer Style. Сега с дясно копче над новия слой (този с капката) дайте Paste Layer Style и така си спестявате нуждата да преминете през всички настройки, описани в стъпка 3. Сега вече имаме навлажнено око, пътечка на сълзата и капката на самата сълза. Крайният резултат от Вашата работа трябва да изглежда по подобен начин:

  Урок: Създаване на реалистична сълза

  Сълзата в завършен вид.

 8. С това този урок приключи. В зависимост от изображението, над което работите Вие можете да си поиграете с настройките, описани тук и да ги промените така, че да получите идеален резултат за конкретната Ви модификация. В общи линии този урок Ви дава основата за създаване на една реалистична сълза. Ако сте останали доволни, то тогава можете да ни помогнете като споделите този урок в социалната мрежа(и), която ползвате. Благодарим Ви и до скоро!

By Angeloff

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.