Гладка кожа и ретуширане

От Angeloff,

  Публикувано под: Tutorials
  Коментари: Коментарите са изключени за Гладка кожа и ретуширане

Здравейте! В този урок ще се опитам да Ви покажа как да постигнете една гладка кожа и да я ретуширате. За целта ще използвам отново изображението на CathleenTarawhiti (линк към него: кликнете) Полученото като краен резултат съм използвал за начало на работата ми по Face shattering effect 2 . (Урокът за постигането му може да бъде видян тук: кликнете.) Следвайте стъпките и би трябвало да получите много красив краен резултат. Успех!

Начало на урока:

 1. Отворете изображението и изрежете формата на лицето.
 2. Копирайте изрязаното изображение в нов документ. Запазете го и след това копирайте този нов слой 2 пъти. Първия копиран кръстете Low pass, а втория – High pass.

  Гладка кожа и ретуширане

  Изрязаното изображение, поставено в нов документ с чер фон (Background).

 3. Засега направете слоя High pass невидим като кликнете на окото вляво от слоя. След това се върнете на слоя Low pass. Изберете Filter> Blur. Изберете Surface Blur. Сега в появилия се прозорец имате 2 основни настройки: Radius  и Threshold. За да постигнете максимален ефект в случая нагласете и двете така, че да получите размазано, но все още разпознаваемо изображение. След това намалете Threshold и спрете докато ръбовете на изрязаното изображение станат остри. Сега регулирайте Radius докато кожата на модела стане гладка.
 4. С това приключи работата по Low pass слоя. Включете отново High pass и останете на него, защото сега предстои да се справите с него.

  Гладка кожа и ретуширане

  Трябва да получите нещо подобно на това изображение след работата по Low pass слоя

 5. Кликнете на Layer> Layer Mask и изберете Reveal All. Алтернативно това може да се направи от бутончето долу под слоевете. Сега трябва да сте направили маска на слоя High pass. Докато сте кликнали на самата маска, а не на самото изображение в него (маската трябва да е бял правоъгълник) изберете Apply Image tool (би трябвало да е в Image > Apply Image). В появилия се прозорец дайте на Layer и най-първия слой (това е слоят, който копирахте в документа, за да започнете работа).
 6. Сега кликнете на самото изображение в слоя, а не на маската (тя вече трябва да е запълнена с черно-бяло изображение).

  Гладка кожа и ретуширане

  Горе долу така трябва да изглеждат Вашите слоеве дотук.

 7. Изберете Filter> Other и дайте на High Pass. Настройте радиуса много бавно и внимателно докато кожата на модела не започне да изглежда натурално или докато не Ви хареса лично на Вас.
 8. Сега изберете Image> Adjustments и дайте на Brightness/Contrast. Настройте и двете докато тръпчинките по кожата на модела станат много слабо видими на по-тъмните части от лицето ѝ.
 9. Сега изберете и двата слоя (Ctrl + click) и след това натиснете Ctrl+G. Така ги групирате в една папка. Кликнете сега само на нея и отидете на Layers> Layer Mask и от там изберете Hide All.
 10. Сега кликнете на слоя High pass и създайте нов слой. Кръстете го както искате и го запълнете целия с червено. Ако правилно сте работили досега трябва да виждате единствено оригиналното изображение на модела. Идеята с този червен цвят е да работите по-лесно през следващите стъпки.
 11. Кликнете на маската на самата папка (това трябва да е чер правоъгълник) и изберете мека четка със сравнително голя диаметър за начало  и твърдост около 50. Изберете бял цвят и започнете да очертавате лицето без косата, веждите, устните и очите на модела. Сега те трябва да станат червени на цвят. Точно затова създадохте този слой, за да Ви е по-лесно да работите. Ако случайно сбъркате сменете цвета на черен и минете там, където мислите, че не бива да се вижда червения цвят. Не е нужно да бъдете прекалено прецизни, тъй като малките грешки почти няма да се забелязват.
  Гладка кожа и ретуширане

  Слоевете Ви трябва да изглеждат по подобен начин, ако сте спазили всички стъпки дотук.

  Гладка кожа и ретуширане

  Нещо подобно трябва да получите докато работите по маската на групата слоеве

 12. Когато прецените, че сте приключили изтрийте червения слой и трябва да сте готови с работата по кожата на модела.
 13. Относно ретуша – създавайте отделен слой за всяка част от лицето ѝ, по която ще работите. Възможностите са свързани с: червен цвят на устните с мека четка и настройка на този слой – Soft light. Бял цвят за зъбите на модела и пак настройка Soft light. Аналогично можете да направите това и с бялата част на очите ѝ. Маркирайте зениците с инструмент по Ваш избор и променете цвета им като дадете комбинация Ctrl+U и кликнете на Colorize. Изберете такава комбинация от слайдърите, каквато Ви хареса за цвят на очите. Отделно можете да дублирате този слой и да го минете с подобен цвят с настройка Soft light за по-добър ефект. Минете веждите на модела с подходящ цвят и пак настройка Soft light. Отделно можете да изтеглите от Интернет четки под формата на мигли и да ги сложите за по-добро подчертаване. Желателно е тук горните мигли на всяко око да са на отделен слой. Аналогично постъпете и с долните. Изрисувате ги с четката и намаляте размера докато пасне на окото. След това го донагласяте с Ctrl+T > Warp. Тези слоеве е добре да бъдат с настройка Multiply.

  Гладка кожа и ретуширане

  Примерните слоеве, свързани с ретуша, които аз съм използвал.

 14. Би трябвало да получите нещо подобно на това изображение:

  Гладка кожа и ретуширане

  Крайният резултат от работата дотук.

 15. Ако случайно урокът Ви е харесал моля споделете го в социалната мрежа(и), която ползвате. Така ни помагате! Благодарим Ви предварително!

By Angeloff

 

« || »

Коментарите са затворени за тази публикация.